Over Lyda

Lyda Rump legde met een textielopleiding, gevolgd in Den Helder, een basis voor haar latere werk, als textielkunstenaar. Maar haar vorming werd vooral bepaald door de talrijke lessen, die ze volgde bij mensen als Frans Megens, Kari Cavén, Philip O'Reilly en Cha Young Soon.

Geboren in 1950 op het voormalige eiland Wieringen hield in dat ze van jongs af aan omringd was met de natuur. De regelmatige bezoekjes aan boerderijen vol schapen en lammeren vormden het begin van haar fascinatie voor wol. Die fascinatie gaat ver: Lyda onderzocht van alle 68 in Nederland rondlopende raszuivere schapenrassen het viltvermogen.

Lyda past het vilt soms nog op traditionele wijze toe voor bijvoorbeeld kleding, schoeisel en ook een nomadentent. Als ambacht dus. Maar Lyda is met haar vilt bovenal op zoek naar andere, beeldende, mogelijkheden.

Ze vervilt niet alleen wol, maar verwerkt ook materialen als zijde, viscose en polyester in haar werk. En ze past stukjes hout, steen en glas toe. Daarmee geeft ze haar vilten lappen stof een landschappelijke allure.

Maar het bijzondere in Lyda haar werk is dat het haar lukt om haar viltobjecten een persoonlijke lading te geven.

In haar werk is dat zichtbaar wat haar op dat moment sterk bezig houdt.

Terug